Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteaters vision är att vara Sveriges främsta konstnärliga teater – en ny typ av lokal scen med internationella samarbeten.

Uppsala stadsteater grundades 1951 och har sedan dess haft en framskjuten plats i svenskt teaterliv. Varje år spelas ca 500 föreställningar för en sammanlagd publik på närmare 70 000 personer.

En stadsteater ska vara en central mötesplats där lokala och nationella angelägenheter kan iscensättas och bearbetas, en plats som ska skänka både stimulans åt det offentliga samtalet och medborgarnas privata frågor. Därför är det Uppsala stadsteaters roll att vara både totalt närvarande i staden och samtiden och samtidigt ge fritt spelrum åt det oprövade, det som vi idag inte vet nånting om, det möjligen onyttiga, skavande eller fula, det som kanske kommer att drabba bara en individ i publiken men därigenom sätta igång en fjärilseffekt.

En institutionsteater, likt Uppsala stadsteater, har unika möjligheter. Där finns den historia och samlade upparbetade kompetens som är en förutsättning för kvalitet och professionalism. Där kan traditioner och gemensamt kulturarv bevaras och tolkas. Samtidigt finns förutsättningarna för att utmana samma traditioner och söka efter morgondagens uttryck.

På teaterns fyra scener ges årligen ca 15 egna produktioner, tillsammans med svenska och internationella gästspel både inom teater, dans och performance. Förutom dekorateljéerna som ligger på Bolandsgatan, ryms alla scener, kontor och tillverkning under samma tak i teaterhuset på Kungsgatan i centrala Uppsala. Ensemblen består av 12 skådespelare och därutöver cirka 70 fast anställda medarbetare. Dessutom anställs varje år en relativt stor grupp frilansare. Tradition och upparbetad kompetens blandas med ett inflöde av nya konstnärer och idéer. Detta är en förutsättning för teaterns möjligheter att erbjuda sin publik en repertoar med spännvidd från modern folklig teater av konstnärligt hög klass till djärva satsningar i framkant av teaterkonsten.

Uppsala stadsteater
Kungsgatan 53, 751 40 Uppsala
Uppsala